Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Astım

Kronik astım, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği takdirde, kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Kronik astım, hava yollarında oluşan kronik iltihap nedeniyle hava yollarının zaman zaman daralması sonucunda, hırıltılı nefes alıp verme ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arttığında, kişi nefes almakta zorlanır; parmak uçları ve dudakları morarmaya başlar ve bu duruma astım krizi denir.

Astım genetik olabileceği gibi, çocukluk döneminde görülen solunum yolu enfeksiyonları ile de gelişebilir. Bunun yanı sıra, çevresel faktörler de bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Kronik astım özellikle gece veya sabaha karşı öksürük, göğüste daralma ve sıkışma, hırıltılı nefes alıp verme gibi belirgin belirtiler gösterir. Bu ataklar belirli ilaçlarla veya dikkat edildiğinde kendiliğinden düzelebilir.

Kronik astım, özellikle çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha sık görülmektedir. Hastalık, kişiye ait faktörler veya çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir.

Kişiye Ait Faktörler
  • Genetik
  • Cinsiyet
  • Aşırı kilo

Çevresel Faktörler
  • Hava kirliliği ve bulunulan ortamın havasız olması
  • Beslenme şekli
  • Alerjenler
  • Solunum yolu enfeksiyonları
  • Sigara dumanı

Kronik Astımda Tedavi

Kronik astım hastalarının tedavisinde, hastaya bu konuda gerekli eğitimin verilmesi oldukça önemlidir. Özellikle hasta ve yakınlarının astım konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Hastalığın kronik olduğuna dair bilgilerin yanı sıra, bu duruma karşı alınabilecek önlemler, kullanılan ilaçların nasıl kullanılacağı ve yan etkileri, ilaçların düzenli kullanımı ve takibinin önemi mutlaka hasta ve yakınlarına anlatılmalıdır. Kronik astım hastalığının tedavisinde başarının sağlanması için hastanın bilinçlendirilmesi çok önemlidir.

Ayrıca, bu hastaların bulundukları ortamda sigara dumanı, hava kirliliği, boya veya kimyasal maddeler olduğunda rahatsızlıkları artmaktadır. Bu sebeple, böyle ortamlardan uzak durmaları hastanın yararına olacaktır. Kronik astım hastalarına her yıl eylül veya ekim ayında grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilir. Kronik astım hastalarında tedavi amacıyla kullanılan ilaçlar genellikle inhalasyon yoluyla verilmektedir. Bu ilaçlar düşük dozlarda verilerek doğrudan bronşlara ulaşması sağlanmakta ve olumlu etki yaparak ilaçların olası yan etkileri en aza indirilmektedir.

Son olarak, kronik astım hastaları mutlaka iyi bir hekim ile iş birliği içerisinde tedavilerini sürdürmelidirler. Bu sayede, hastalığın kontrolü daha etkin bir şekilde sağlanabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oflaz

23 Temmuz 2024 Salı

Kronik astımı olanların göğüslerindeki daralma hissi ve hırıltılı nefes alışlarıyla başa çıkmak nasıl bir duygu? Bu durumu yaşayan biri olarak, gece veya sabaha karşı uyanıp nefes almakta zorlanmak gerçekten korkutucu mu oluyor? Tedavi sürecinde alınan ilaçların yan etkileriyle nasıl başa çıkıyorsunuz? Çevresel faktörlerin etkisi konusunda neler yaşıyorsunuz, örneğin hava kirliliği veya sigara dumanı gibi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Oflaz,

Astımı olan bir kişi olarak, göğüslerdeki daralma hissi ve hırıltılı nefes alışları gerçekten rahatsız edici ve korkutucu olabilir. Gece veya sabaha karşı aniden nefes almakta zorlanarak uyanmak, panik hissi yaratabilir ve bu da durumu daha da zorlaştırabilir.

Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların yan etkileriyle başa çıkmak da ayrı bir zorluk. Bazen bu ilaçlar yorgunluk, baş ağrısı veya mide rahatsızlığı gibi yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkilerle başa çıkmak için doktorunuzla sürekli iletişimde kalmak ve yan etkileri hafifletmeye yönelik önerilerini uygulamak önemlidir.

Çevresel faktörler, astımı tetikleyebilir veya durumu kötüleştirebilir. Özellikle hava kirliliği ve sigara dumanı, astım semptomlarını arttırabilir. Bu nedenle, mümkün olduğunca temiz hava solumaya özen göstermek ve sigara dumanından uzak durmak önemlidir. Ayrıca, evde toz, polen ve hayvan tüyü gibi alerjenlerden uzak durmak da semptomları hafifletebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Güncel

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Güncel

Kronik Tonsillit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Tonsillit Belirtileri ve Tedavisi