Kronik Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Kronik Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Yorgunluk Nedir?

Kronik yorgunluk, altta yatan tıbbi bir rahatsızlık olmamasına rağmen yaşanan şiddetli yorgunluktur. Kronik yorgunluk, dinlenmeyle iyileşmez ve zihinsel ile fiziksel uğraşlar yorgunluğu daha da şiddetlendirebilir.

Kronik Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?

Kronik yorgunlukta, adından da anlaşılacağı üzere, temel belirti yorgunluk hissidir. Yaşanan yorgunluk, stresli, yoğun ve uykusuz bir günün ardından gelen yorgunluktan çok daha farklıdır. Uyuma ve dinlenme ile geçmeyen, gün içinde daha da ilerleyen bir yorgunluk söz konusudur. Kronik yorgunluktan etkilenen kişi, daha önceki iş verimini ve dayanıklılığını oldukça düşürür. Bu nedenle kronik yorgunluk, eğitim, iş ve sosyal hayatı olumsuz etkiler. Kronik yorgunluk teşhisi koyabilmek için aşağıdaki belirtilerin en az altı ay yaşanması gerekir:

  • Baş ağrısı
  • Geçmeyen kas ağrısı
  • Uyuma zorluğu
  • Eklem ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Hafıza ve konsantrasyon bozukluğu
  • Koltuk altı veya boyun lenf bezlerinde şişme
  • Zihinsel ve fiziksel aktivitelerden sonra kişinin kendini tükenmiş hissetmesi

Kronik yorgunluk teşhisinde göz önünde bulundurulması gereken ancak kişinin yaşayabileceği diğer belirtiler:

  • Bilinç bulanıklığı
  • Geceleri terleme veya üşüme
  • Depresyon, sinirlilik, panik atak, kaygı ve ruh hali değişimleri
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Baş dönmesi, baygınlık hissi veya duruş bozukluğu
  • Gıda, ses, koku ve ilaçlara karşı hassasiyet

Kişi bu belirtileri yaşıyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır. Belirtilerin kronik yorgunluk mu yoksa başka bir hastalığın belirtisi mi olup olmadığı araştırılmalıdır.

Kronik Yorgunluğa Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?

Viral Enfeksiyon: Bazı kişilerde geçirilen bir viral enfeksiyon kronik yorgunluğa yol açabilir. Var olan ve pasif bekleyen kronik yorgunluk, bir viral enfeksiyon sonrası aktifleşebilir.

Bağışıklık Sistemi Problemleri: Bazı kişilerde yapılan araştırmalara göre bağışıklık sisteminin zayıf olması kronik yorgunluğa yol açabilmektedir. Ancak bu durumun ilişkisi tam olarak kanıtlanamadığı için halen araştırmalar devam etmektedir.

Hormonal Bozukluklar: Kronik yorgunluğa maruz kalmış bazı hastalarda yapılan araştırmalar sonucu böbrek üstü bezi, hipofiz bezi ya da hipotalamus hormonlarında bozukluklar tespit edilmektedir.

Yaş: Kronik yorgunluk özellikle 40 yaş üzeri kişilerde daha çok görülür. Ancak kronik yorgunluk her yaş grubunda ortaya çıkabilir.

Stres: Strese maruz kalan ve stresle başa çıkamayan kişilerde kronik yorgunluk görülme olasılığı yüksektir.

Kronik Yorgunluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik yorgunluğu tanımak için özel bir test bulunmamaktadır. Ancak doktor, yaşanan belirtileri göz önünde bulundurarak başka hastalıkları ayırt etmek için bazı tetkikler uygulayabilir. Kronik yorgunlukta uygulanan tedavi, hastanın yaşadığı belirtileri hafifletmeye yönelik ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik yapılır.

Ağrı Kesici Tedavi: Kas ve eklemlerde oluşan ağrıları hafifletmek amacıyla ağrı kesiciler reçete edilir. Mide problemlerini önlemek amacıyla hastaya az ve sık yenmesi tavsiye edilir. Antidepresanlar, hastanın yaşadığı belirtilere göre verilebilir. Hastada depresyon şikâyeti varsa antidepresan ile bu şikâyetler hafifletilebilir.

Uyku Düzeni: Kronik yorgunlukta uyku düzenini kontrol etmek, yaşanan şikâyetleri hafifletmek için önemlidir. Gündüz uykusundan kaçınarak aşamalar şeklinde gece uykusu düzenlenebilir. Uyku düzeniyle beraber yeterince dinlenmek önemlidir. Gün içinde çok uzun olmayacak şekilde dinlenmek için vakit ayrılmalıdır.

Gevşeme Teknikleri: Kaygı, stres ve ağrıyı hafifletmek için derin nefes alma teknikleri ve gevşeme teknikleri uygulanabilir. Masaj, yoga ve akupunktur tekniklerinden yararlanılabilir. Bu tür teknikler, kronik yorgunluk belirtilerini hafifletir ve ruh halini iyileştirir.

Psikoterapi ve Fizik Tedavi: Kronik yorgunluk tanısı konulan kişilerde psikoterapi ve fizik tedavi faydalı olabilir. Psikoterapi, yaşanan belirtileri hafifletmek için etkili bir tedavi yöntemidir. Hastanın şikâyetleriyle başa çıkmasını sağlar. Ayrıca belirtilere yönelik yoğunlaşmış egzersizler, kronik yorgunluk tedavisinde etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Kronik Prostat Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Prostat Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Böbrek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Böbrek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Ne Demek

Kronik Ne Demek