Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Kronik Lösemi

Kronik lösemi, periferik kan ve kemik iliğini tutan, kan hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan bir kanser türüdür. Lösemiler genel anlamda akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Bu lösemi çeşitleri de kendi aralarında ikiye ayrılır. Akut lösemi, akut lenfositik lösemi (ALL) ve akut miyeloid lösemi (AML) olarak ikiye ayrılırken, kronik lösemi ise kronik lenfositik lösemi (KLL) ve kronik miyeloid lösemi (KML) olarak sınıflandırılır. Yetişkin bireylerde AML ve KLL türleri sık rastlanırken, çocukluk çağında en sık ALL görülmektedir.

Kronik lösemiler, oldukça yavaş ilerleyen lösemi tipleridir. Akut lösemi ile kronik lösemilerin her iki türünde de lösemi hücrelerinden bir trilyondan daha fazla yeni lösemi hücresi oluşur; bu hücreler normal bir hücre gibi işlev görmezler. Zamanla kemik iliğini yok etmeye başlarlar.

Oluşabilecek Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Daha önce herhangi bir kanser tedavisi görmüş olmak
  • Genetik olarak meydana gelen hastalıklar
  • Bazı kan hastalıkları
  • Yüksek miktarda ışına maruz kalma
  • Bazı kimyasal maddelere maruz kalma
  • Sigara kullanımı
  • Ailede lösemi yaşayan bireylerin olması

Kronik Lösemi Belirtileri Nelerdir?

  • Hafif ateş veya gece terlemeleri
  • Sürekli yorgunluk veya halsizlik
  • İştahsızlık
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Vücutta kolayca oluşan kanamalar veya morarmalar
  • Yürüyüş sırasında sürekli nefes nefese kalma
  • Peteşi (deri altında küçük kırmızı ve siyah noktalar)
  • Beyaz küre miktarında artma veya azalma
  • Kol altı, kasık veya boyunda ağrısız şişlikler
  • KLL veya KML hastalarının herhangi bir şikâyeti olmayabilir; tanı bir kan testi veya düzenli yapılan bir genel sağlık değerlendirmesi sonucunda konabilir

Kronik Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

İzlem Tedavisi: Belirtileri görülmeyen erken evre kronik lösemi hastaları, doktor değerlendirmesinden geçtikten sonra ilaç kullanılmadan yakın klinik takibe alınır. Bu takiplerde, rahatsızlığın ilerlemesi değerlendirilir ve tedavi süresince oluşabilecek yan etkiler ve klinik problemlerin yaşandığı evre arasındaki kar-zarar dengesi gözlemlenerek tedavi süreci başlatılıp başlatılmayacağına karar verilir.

Kemoterapi: Yapılan kemoterapi ile ilaçlar yardımıyla hızla çoğalmış olan lösemi hücrelerinin yok edilmesi amaçlanır. Bu sebepten ötürü tedavi sürecinde kullanılacak ilaçlar ağızdan, damar yoluyla veya beyin omurilik sıvısının içine doğrudan verilebilir.

Hedeflenmiş Terapi: Hedeflenmiş terapilerde lösemi hücrelerinin artmasını engelleyen bazı ilaçlar kullanılır. Bu tedavi, yan etkiler bakımından dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

Biyolojik Tedavi: Bazı kronik lösemi hastaları için biyolojik terapi amacıyla ilaçlar kullanılır. Bu yöntemle, vücudun rahatsızlıklara ve dış problemlere karşı doğal savunmasının güçlendirilmesi amaçlanır.

Bazı durumlarda interferon adı verilen ve lösemi hücrelerinin gelişmesini yavaşlatan ilaçlar kullanılabilir. Biyolojik terapilerin de yan etkileri olabileceği için hasta dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Işın Tedavisi: Bu tedavi türünde, kronik lösemi hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili ışınlar kullanılır. Işın tedavisi, kronik lösemi hastasının sağlık durumuna göre uzman hekimlerce hazırlanmış bir program dahilinde tüm vücuda veya belirli vücut bölgelerine uygulanabilir. Işın tedavisinde sıkça görülen rahatsızlıklar arasında kusma, bulantı, ishal, halsizlik ve saç dökülmesi bulunur.

Kök Hücre Nakli: Bazı kronik lösemi hastalarına kök hücre nakli uygulanabilir. Bu tedavi türünde, yüksek dozda ilaç ve ışın tedavisi veya her ikisi birden alınır. Yoğun ilaç ve ışın tedavisi ile kemik iliğindeki lösemi hücreleri ve normal kan hücreleri yok edilir, ardından sağlıklı kök hücreler damar yoluyla verilir. Yeni kan hücreleri alarak tedavi olan birey, zarar görmüş olan kronik lösemi hücrelerinin yerini alarak iyileşmesine yardımcı olur.

Kök hücre nakli için sağlıklı kök hücrelerin sağlanması üç şekilde gerçekleşir:
  • Hastanın kendisinden
  • Bir aile bireyi veya vericiden
  • Hastanın eş ikizinden
Kök hücre nakli uygulamasından sonra hastada meydana gelen kanama, nakil reddi ve enfeksiyon risklerinin oluşmaması için yakından takip edilmesi gereklidir.

Kronik Lösemiden Korunmanın Yolları

Lösemi türleri arasında sigara ve kimyasal maddeler ile ilişkisi kesilmiş olan bireyler için bu maddelerden uzak ortamlarda çalışma ve uygun yaşam şartlarının sağlanması gereklidir. Dengeli beslenmek önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra düzenli egzersiz yapmak ve riskli alışkanlıklardan kaçınmak, sağlıklı bir yaşam için genel olarak yerine getirilmesi gereken önerilerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İnflamasyon Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İnflamasyon Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi