Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?
25 Temmuz 2024

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Kronik Gastrit Diyeti

Kronik gastrit diyeti, kronik gastrit hastalarının uyması gereken spesifik bir beslenme şeklidir. Bu hastalarda mide mukozasında hasar bulunmakta olup, bu durum midenin görevini yerine getirmesine engel olur. Zaman içinde gelişen kronik gastrit, hastalarda önemli sorunlara neden olabilir. Hastalığın etkeni olan Helicobacter Pylori bakterisi mide mukozasına yerleştiğinden, hastaların tükettikleri besinlerin mide asidini artıracak türden olmaması gerekmektedir. Bu nedenle kronik gastrit hastalarının diyete dikkat etmeleri büyük önem taşır. Tedavide en önemli unsur beslenmedir. Tıbbi tedavinin yanında hastaların uyması gereken diyeti uygulamaları halinde, rahatsızlık daha kolay tedavi edilebilir. Aksi halde mide ağrısı yakınmaları geçmediği gibi, ileri aşamalarda ciddi sorunlar yaşanabilir. Hastalar tıbbi tedaviyle iyileşse bile, yanlış beslenme rahatsızlığın tekrarlamasına neden olabilir. Kronik gastrit diyeti, belirli yiyeceklerin tüketilmesi ve bazı yiyeceklerden kaçınılması gibi uygulamaları kapsar. Temel olarak mideye dokunmayacak besinler tüketilmelidir.

Kronik Gastrit Diyetinde Uyulması Gerekenler

Hastaların aç kalmaması gerekir. Midenin aç olması, mide asidini artıran etkenlerin başında gelir. Bu nedenle sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri zamanında yenmelidir. Ana öğünlerle arada ara öğünler olmalıdır. Bu öğünlerdeki besinlerin aşırı tüketilmesini önlediği gibi, midenin boş kalmasını da önler.

Kronik gastrit diyeti sırasında açlık hissinin önlenmesi çok önemlidir. Bunun için öğünlerden iki saat sonra meyve tüketebilirsiniz. Bu, kandaki şeker oranının dengelenmesini sağlayacaktır. Böylece açlık hissi oluşması önlenecektir.

Yemeğe başlarken ilk yiyecekler çok soğuk ya da çok sıcak olmamalıdır. Asit oranı yüksek olan portakal, domates, greyfurt, limon gibi yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Bu yiyecekler mide mukozası hasarını artıracaktır. Bunlar gibi kola, hazır meyve suyu gibi içecekler de bu etkiyi gösterir.

Kronik gastrit hastalarının alkol ve sigara alışkanlığından uzaklaşması gerekir. Bunlar mideyi tahriş etmekte, uyarmakta ve mide salgısını artırmaktadır. Bu etkiyi koyu demli çay, koyu kahve gibi içeceklerde göstermektedir. Özellikle aç karnına içildiğinde hastaların yakınmalarını artırmaktadır.

Yiyecekler arasında baharatlı olanlar, acı, ekşi, tuzlu ve yağlı olanlar da mide mukozasındaki tahrişi artırmaktadır. Bu yiyeceklerin tüketiminde hastalar çok dikkatli olmalıdır. Tuz miktarı fazla olanlar, kızarmış besinler, krema, mayonez gibi yağ oranı yüksek besinler, turşu, çikolata gibi yiyecekler kronik gastrit hastalarının yakınmalarını artırır. Hastalar mide ağrıları için, sabah kalktıklarında 1 bardak suya 1 çay kaşığı bal koyarak içebilir. Ancak şeker hastalığı bulunan kişilere bu tavsiye edilmez.

Kronik gastrit diyetinde hastalar yemek yemek için fazla zaman ayırmalıdır. Yemekler ayaküstü atıştırma şeklinde yenmemelidir. Oturarak düzenli şekilde, lokmalar iyi çiğnenerek yutulmalıdır.

Sabah kahvaltısında hastalar az yağlı beyaz peynir, bitki çayı, meyve çayı ve 1 tatlı kaşığı bal tüketebilir. Ancak şeker hastalarına bal önerilmez. Diğer öğünlerde ise gaz yapmayacak malzemelerle hazırlanmış çorbalar, yine gaz yapmayacak, iyi pişmiş sebze yemekleri, haşlama, ızgara, buğulama ve fırın şeklinde pişirilen ana yemekler, az yağda pişen pilav ve makarna tüketilmesi tavsiye edilir.

Diyette tüketilen meyveler kabuksuz olmalıdır. Özellikle mide ağrısı, yanma gibi etkiler bulunduğu zaman hastaların meyveleri ve sebzeleri çiğ olarak tüketmemesi gerekir. Bu zamanlarda besinler haşlama, fırın, komposto şeklinde pişirilerek tüketilmelidir.

Kronik gastrit diyetinde ara öğünlerde 1 dilim ekmek, az yağlı beyaz peynir ve yanında bitki çayları tüketilebilir. Yemeklerde et ve sebze yemekleriyle beraber, yeşil salata tüketilebilir. Ancak yemeklerin ve salatanın miktarı az tutulmalıdır. Eğer süt ve yoğurt gibi yiyecekler midenize dokunuyorsa, ağrıyı tetikliyorsa, diyet listesinden çıkarılmalıdır. Yiyeceklerin herkeste yarattığı etki farklı olabilir. Bu nedenle kendinize göre bir düzenleme yapabilirsiniz.

Diyet sırasında lifli besinler midenize dokunmazsa, rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kronik gastrit diyeti sırasında hastaların sıvı alımına dikkat etmesi gerekir. Günde en az 6-8 bardak su içilmelidir. Suyun yanında asit oranı düşük olan içecekler, bitkisel çaylar ve kafein içermeyen içecekler de tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kronik Boğaz İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Boğaz İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Pankreatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Pankreatit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi