Kronik Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Kronik Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hepatit B

Kronik Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) vücuda girdikten sonra 6 aydan fazla bir süre boyunca devam etmesiyle karakterize edilen bir hastalıktır. Virüs, karaciğer hücrelerinde çoğalarak bu hücrelere zarar verir. Hastalığın başlangıç etkeni virüsler olsa da, kronik hepatit B durumunda bağışıklık sisteminin karaciğere verdiği zarar, virüsün kendisinin verdiği zarardan daha fazla olabilir.

Kronikleşme durumu, kişinin yaşına, enfeksiyonun bulaşma biçimine ve bireyin genel sağlık durumuna göre değişir. Yüksek riskli bölgelerde yeni doğan bebeklerde anneden geçiş %95 oranında kronikleşme riski taşırken, çocukluk döneminde aile bireylerinden enfekte olan çocuklarda bu oran %30'dur.

Kronik hepatit B, karaciğer ve dalakta büyüme, sarılık, karında asit oluşması, karaciğerle ilgili karın içi damarlarda basınç yükselmesi ve buna bağlı olarak üst sindirim sistemi kanamaları gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İlerleyen vakalarda siroz gelişebilir. Enfeksiyonun başladığı yaş, alkol alışkanlığı, delta virüsü ko-enfeksiyonu, cinsiyet farkları, HCV ko-enfeksiyonu ve hepatit B genotipleri gibi faktörler hastalığın ilerleyip siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sorunlara yol açmasına neden olabilir.

Kronik hepatit B enfeksiyonu olan bireylerde hepatit B taşıyıcılığı %70-90 arasında değişir. Taşıyıcı olan bireylerin %10-30'u kronik hepatit B hastasıdır, ancak karaciğer enzimleri genellikle normal veya normale yakın seviyelerde seyreder.

Kronik hepatit B hastalarında hepatosellüler kanser gelişme oranı yıllık %0,2 iken, sirozlu hastalarda bu oran %2-3'tür. Bu nedenle, kronik hepatit B ve sirozlu hastalarda 6 aylık periyotlarla batın ultrasonografisi (USG) ve alfa-fetoprotein testleri yapılması önerilmektedir.

Kronik Hepatit B Nasıl Bulaşır?

  • Doğum sırasında anneden bebeğe doğum yoluyla bulaşır.
  • Enfekte bireylerle cinsel ilişki yoluyla bulaşır.
  • Enfekte bireylerle aynı evi paylaşmaktan dolayı bulaşır.
  • Şırınga gibi kanla temas eden eşyaların ortak kullanımı yoluyla bulaşır.
  • Dövme uygulamaları sırasında bulaşır.
  • Sağlık sektöründe çalışan bireylere iğne batması sonucunda bulaşır.
Diğer bireylere hepatit B'yi bulaştırmamak için bazı önlemler almak gerekmektedir. Bu önlemler şunlardır:

  • Eğer bireyin eşi hepatit B'ye karşı aşılanmamışsa hemen aşı yapılmalıdır. Hepatit B aşısı sağlık ocaklarında riskli bireylere ücretsiz olarak yapılmaktadır. Eğer bireyin eşi aşı yaptırmamışsa her ilişkide korunmak gerekmektedir.
  • Aile fertleri hepatit B'ye bağışıklık kazanmaları için mutlaka aşılanmalıdır.
  • Diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kan bulaşma ihtimali olan kişisel eşyalar asla başkasıyla paylaşılmamalıdır.
  • İhtiyaç halinde bile kan, sperm ve organ bağışı kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Açık bir yara mevcutsa, kan herhangi bir yere bulaşmadan hemen yaranın üzeri kapatılmalıdır.
  • Hastanede damar yolu açılıyorsa, kullanılan iğne mutlaka tıbbi atık kutusuna özenle atılmalıdır.
  • Damar yolu açılması sırasında kan yere damlarsa, 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile alan dezenfekte edilmelidir.
Halk arasında öksürme, hapşırma, yanaktan öpme, çocukları emzirme, içilen su ve yiyeceklere dokunma gibi yollarla hepatit B bulaşacağı düşünülmektedir. Ancak bu yanlış bir inanıştır. Kronik hepatit B hastalarının iş yerlerine ve okullarına gitmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.

Kronik Hepatit B Rahatsızlığının Tedavisi Var mıdır?

Kronik hepatit B'nin tedavisi için virüsün çoğalmasını engelleyen ve karaciğere zarar vermesini azaltan ilaçlar bulunmaktadır. Kişiye tedavi uygulanıp uygulanmayacağına uzman bir doktor karar verir. Tedavi ile hastalık bazı olgularda tamamen ortadan kalkabilir. Birçok hastada ise virüsün çoğalması durdurularak karaciğere olan zararlı etkisi engellenir.

Hamilelikte Kronik Hepatit B

Kronik hepatit B'si olan bir kadın hamile kalırsa, bebeğine doğum sırasında hepatit B immün globulini ve hepatit B aşısı yapılmalıdır. Bebeğin gerekli işlemler yapıldıktan sonra bağışıklık geliştirip geliştirmediği izlenmelidir. Annenin bebeğini emzirmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bebeğe sütten bulaşma korkusuyla bebek anne sütünden mahrum bırakılmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik Psikoz Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Psikoz Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Farenjit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Farenjit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İnflamasyon Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İnflamasyon Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Güncel

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi