Kronik Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Kronik Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Sinüzit

Sinüsler, kafa kemikleri ile yüz kemikleri içerisinde bulunan boş hava cepleridir. Genellikle sağlıklı kalmalarına yardımcı olan ve mikropları temizleyen mukusu üreten ince bir doku tabakası ile kaplıdır. Kronik sinüzit, sinüsleri kaplayan doku tabakasının enfekte veya tahriş olması durumunda oluşur. Bu durum sonucunda örtü tabakası şişerek, oldukça fazla mukus üretir. Bu sebeple de mukusun drenajı bozulur. Kronik sinüzit en az 12 hafta sürer ve aşağıda belirtilen maddelerden en az iki tanesi görüldüğünde kronik sinüzit başlangıcı anlamına gelir.

  • Yüzde basınç, yüz ağrısı veya doluluk
  • Koku alma duyusunda azalma
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun ya da geniz akıntısı

Akut rinosinüzit, genellikle soğuk algınlığı sebebi ile oluşan sinüslerin geçici bir enfeksiyonudur. Kronik sinüzit, soğuk algınlığını takiben oluşan ve belirli bir tedavi süreci gerektiren daha kalıcı bir sorundur. Kronik sinüzit belirtileri daha düşük dereceli olmasından dolayı hem hastalar hem de sağlık ekipmanları tarafından göz ardı edilebilir. Eğer bir yıl içinde rinosinüzit birçok kez çoklu antibiyotik ilaçları ile tedavi edilmişse ya da bir yıldan daha fazla yukarıda listelenen semptomlardan en az iki ya da daha fazlasına sahipseniz, ilerlemeden kronik sinüzit için doktora başvurmanız gereklidir. Kronik sinüziti olan kişilerin çoğu aynı zamanda yorgunluk hissetmektedir. Bu semptomlar kronik sinüzitin teşhisinde kullanılmamasına rağmen yine de birçok kişi yorgunluk hissetmektedir.

Kronik Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?

Bir kişinin en az üç ay süre içinde yukarıda belirtilen semptomların iki ya da daha fazlasına sahip olması, kişinin kronik sinüzit olabileceğinin bir göstergesidir. Görülen bu klinik durumla doktora başvuran bir kişiye ya endoskopik sinüs tedavisi ya da paranazal sinüs bilgisayarlı tomografi (BT) araştırılması ile kronik sinüzitin kesin teşhisi konulmaktadır. Paranazal sinüs BT taraması yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. Tarama sırasında elde edilen görüntüler içerisinde sinüs tabanları ile sinüs boşluklarının iç kısmında herhangi bir polipin ya da mukus olup olmadığının bilgileri ayrıntılı bir şekilde saklıdır. Sinüs endoskopisi, doktorun bir kameraya bağlı olan ince bir tüp kullanarak bulunan sinüsler içerisindeki mukusun ayrıntılı incelenmesi ve araştırılmasına yardımcı olmaktadır.

Kronik Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nezle ya da soğuk algınlığı durumunun 10 günden daha uzun sürmesi durumunda gecikmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Sinüzit birçok kişinin sandığı gibi tedavisi zor ya da mümkün olmayan bir hastalık türü değildir. Özellikle de kronik sinüzitlerde en önemli konu sinüzite yol açan ana sebebin ortadan kaldırılmasıdır. Kronik sinüzitlerde bazı durumlarda burun polipi adı verilen et büyümeleri de görülebilmektedir. Bu tip durumlarda tek çare cerrahi yöntemdir. Son 10 yıldır özellikle sinüzit cerrahi yönteminde endoskoplar kullanılmaktadır. Yapılan ameliyatlarda fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi yani (FESC) ismi verilmektedir. Burun içine yerleştirilen bir kamera yardımı ile monitörden ameliyat yapmaya imkan sağlayabilen endoskopik cihazlar ile yapılır. Bu teknik, sinüslerin havalanmasını engellemeye yardımcı olan sebeplerin çözümü konusunda oldukça iyi bir olanak sağlayan ve sonuçları başarılı bir operasyonun sonrasında oldukça olumlu sonuçlar vermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Kronik Farenjit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Farenjit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Bronşit Belirtileri ve Tedavisi