Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik kolesistit, insanlarda safra kesesinde görülen en sık hastalıklardan biridir. Bu durumun en kötü yanı ise tabi ki kronik olmasıdır. Çünkü kronik olan kolesistit hastalığında kişilerde bu durum sık sık ortadan kalkarak tekrar ortaya çıkar. Bu durum ise kişilerin sürekli olarak işlerinin aksamasına ve sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalık direkt olarak safra taşlarıyla alakalıdır. Safra kesesinde bulunan sistik adındaki kanalda meydana gelen taşların tıkanma yapması, bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Tıkanmalar açıldığında sorun ortadan kalkar. Fakat sorunun kronik olması nedeniyle kolesistit problemi tekrar ortaya çıkar. Kronik kolesistit problemi, en kısa zamanda tedavi edilmediği zaman insanlarda çok ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle safra kesesinin yapısal bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olan bu durum ciddi olarak sağlık sorunlarını ortaya çıkarır. Kronik kolesistit, hastalarda çok ciddi şikayetlere neden olmaktadır. Hastaların en büyük şikayeti ise tabi ki meydana gelen safra kesesi ağrılarıdır. Bu ağrılar, taşların kanalları tıkamasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ağrıların azaltılması için herhangi bir ilaç kullanmak yanlış olduğundan ağrılar azaltılamamaktadır. Bunun yanında bir diğer şikayet ise bilier kolik adı verilen ağrıdır. Bu ağrı, kişilerde karın bölgesinin sağ üst bölgesinde görülmektedir.

Kronik Kolesistit Belirtileri

Kronik kolesistit sorunu olan insanların kesinlikle yağlı yiyecekler tüketmemesi gerekir. Çünkü bu besinler direkt olarak mideyi zorlayacak ve safra kesesini harekete geçirecektir. Bu durumda safra kesesi kanalları tıkalı olduğu için ağrılar artacak ve kişide ağrılarla birlikte huzursuzluk sorunları, tahammülsüzlük sorunları ortaya çıkacaktır. Bazen de bu durum kişilerde sık sık mide bulantısı, kusma sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kronik kolesistit, kendisini bu şekilde açığa çıkarır.

Kronik Kolesistit Tanısı Nasıl Konulur?

Bu durumlarda yapılan ilk işlem fiziki muayene ve doktorun şikayetlerinizi dinlemesidir. Doktor şikayetleri dinleyerek sorunun safra kesenizde olduğunu tahmin edecek ve genellikle bu bölgelere yönelecektir. Daha sonra ilk iş, tabi ki ultrason cihazlarının kullanılmasıyla safra kesesinin detaylı olarak incelenmesindedir. Safra kesesi, ultrasonla incelendikten sonra meydana gelmiş olan kronik kolesistit ortaya çıkacak ve teşhis net olarak konulacaktır.

Kronik Kolesistit Nelere Neden Olur?

Kronik kolesistit sorununa müdahale edilmediği zaman insanlarda başta sarılık problemleri görülür. Meydana gelen sarılık problemi, her ne kadar geçici olsa bile kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olacağı için önem taşımaktadır. Bunun yanında tıbbi olarak pankreatit adı verilen hastalığın oluşması da büyük bir ihtimaldir. Özellikle kolesistit probleminin kronik olması bu durumların ortaya çıkma ihtimalini arttırmaktadır.

Kronik Kolesistit Tedavisi

Bu problemin olduğu kişiler, kesinlikle erkenden tedavi olmalıdır. Diğer hastalıklar ortaya çıktığı zaman cerrahi müdahaleler bile gerekebilmektedir. Eğer farklı sorunlar ortaya çıkarsa bu durum çok ciddi bir şekilde zorluklara neden olur. Kronik kolesistit hastalığında en büyük tedavi cerrahi operasyonlardır. Genellikle kapalı ameliyat şeklinde yapılan bu operasyonlar, çok basit bir şekilde sonuçlanır. Fakat ameliyat sonrasında hastada küçük yan etkiler görülebilir. Özellikle mide bulantısı, kusma durumları çok sık karşılaşılır. Buna rağmen yapılan ameliyatların yüzde doksan beşi olumlu sonuçlanır.

Önleyici Tedbirler ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Kronik kolesistit ile başa çıkmak için bazı önleyici tedbirler ve yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. İşte bazı öneriler:
  • Yağlı yiyeceklerden kaçınmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Bol su içmek
  • Stresi yönetmek
  • Düzenli tıbbi kontroller yaptırmak
Sonuç

Kronik kolesistit, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur ve erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Yaşam tarzı değişiklikleri ve doktor tavsiyelerine uymak, bu hastalığın yönetiminde kritik rol oynar. Sağlıklı bir yaşam sürmek için belirtiler ortaya çıktığında hemen bir uzmana başvurmak gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi