Kronik Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Kronik Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Burun Akıntısı

Kronik burun akıntısı şikâyeti olan hastalarda, öncelikle burun akıntısının ne kadar süredir devam ettiği, akıntının özellikleri, çift taraflı mı yoksa tek taraflı mı olduğu ve mevcut diğer belirtilerin belirlenmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde ve çocuklarda burun akıntısının en yaygın nedeni viral rinitlerdir. Viral enfeksiyonlar, burnun bakteriyel invazyonlara karşı direncini düşürür. Bu nedenle, hastada ikincil bakteriyel enfeksiyon gelişme olasılığı yüksektir. Burun akıntısının 7 günden uzun sürmesi durumunda, alerjik rinit, yapısal ve mukozal bozukluklar veya kistik fibrozis gibi durumlar söz konusu olabilir. Burun boşluğunda meydana gelen enfeksiyonlar, kolayca sinüslere yayılarak inatçı sinüzitlere neden olabilir.

Burun Akıntısının Nedenleri

Çift taraflı olmayan, pürülan bir akıntı durumunda, aksi ispatlanana kadar yabancı bir cisimden şüphelenilmelidir. Mukoidin kanlı olması veya mukopürülan akıntının varlığı, burun veya paranazal sinüs neoplazileri ihtimalini artırır. Bu durum, yüz asimetrisi veya diş kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İmmotil silia sendromu, burundaki koruyucu mekanizmaların bozulmasıyla ortaya çıkar ve bu hastalıkta ATP az kalıtımsal olarak eksiktir. Burun akıntılarının en yaygın nedenleri arasında akut sinüzitler başta gelir. Burun mukozasında ve özellikle konkalarda ödem oluşması, cilt renginin soluklaşması, hapşırma, burunda kaşıntı, berrak burun akıntısı ve hastanın doğum kontrol hapı veya reserpin gibi ilaçlar kullanıyor olması da burun akıntısına neden olabilir. Özellikle reserpin kullanan hastalarda rinit yaygın olarak görülmektedir.

Kronik Burun Akıntısının Tedavi Yolları

Kronik sinüzit veya diğer burun akıntısı hastalıkları durumunda, hastanın bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına başvurması ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak, 1 haftadan daha kısa sürede geçen nezle, grip ve benzeri akut burun akıntıları genellikle evde kolayca uygulanabilen bitkisel tedavi yöntemleri ile geçirilebilir.

Kronik burun akıntısına yol açan ve KBB uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında tekrarlayan iltihaplanmalar ve sinüzitlerin tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Bu tedavilerin süresi, hastalığın seyrine göre uzayabilir. Kronik sinüzit hastalığının daha ileri evrelerinde cerrahi tedavi gerekebilir. Yapısal bozukluklarla ilgili hastalık gruplarına dahil olan kıkırdak ve kemik eğriliği rahatsızlıklarının tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Alerji sebebiyle oluşan burun akıntılarının bir KBB uzmanı veya alerji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Kronik burun akıntısının en yaygın nedenlerinden biri, viral enfeksiyonlara bağlı iltihaplanmalardır. Bu enfeksiyonlar, grip veya nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları olabilir. Özellikle nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, hastanın kendini tedavi etmesi ve korumasıyla 7 günden daha kısa sürede geçebilir, dolayısıyla akıntı problemi ortadan kalkar.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Kronik burun akıntısını önlemek ve tedavi sürecini desteklemek için bazı önemli öneriler:

  • Evde kullanılan nemlendiriciler, burun mukozasının nemli kalmasına yardımcı olabilir ve akıntıyı azaltabilir.
  • Bol su içmek, mukusun incelmesine yardımcı olur ve burun tıkanıklığını azaltır.
  • Düzenli burun yıkama solüsyonları kullanmak, burun pasajlarını temizleyerek enfeksiyon riskini azaltabilir.
  • Alerjik reaksiyonları minimize etmek için evde toz, polen ve evcil hayvan tüylerini kontrol altında tutmak önemlidir.
  • Sigara içmemek ve sigara dumanına maruz kalmamak, burun mukozasının sağlığını korur.

Bu öneriler, kronik burun akıntısını önlemeye ve tedavi sürecini desteklemeye yardımcı olabilir. Ancak, kronik burun akıntısı şikayetleri devam ederse, mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kronik Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri