Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik atrofik gastrit, midenin iç yüzeyini kaplayan mukoza tabakasının epitel hücreler ve salgı bezlerinin yok olması sonucu tekrarlayan iltihaplanma durumudur. Hücrelerin içeriğinin ve boyutlarının azalmasına atrofi denir. Kronik atrofik gastrit hastalığı olan midede, bağırsak benzeri dokular gelişmeye başlar ve buna "intestinal metaplazi" denir. Midenin salgılama görevi olan hücrelerinin azalması, mide suyunda daha az asit bulunmasına ve gıdaların sindirilmesinin zorlaşmasına neden olur. Bu süreçte demir ve B12 vitamini emilimi de bozulur, uzun vadede bu eksiklikler kişide anemiye yol açar.

Kronik Atrofik Gastrit Hastalığının Sebepleri

Kronik atrofik gastritin en yaygın sebepleri vücudun savunma sistemindeki bozukluklar ile Helicobacter pylori adı verilen bakteridir. Ayrıca, nadiren kronik alkalen reflü gastriti ve parsiyel mide rezeksiyonları ardından kronik atrofik gastrit görülebilir. Kronik atrofik gastrit, Tip A veya otoimmün gastrit olarak da tanımlanır. Bu durumda atrofi, midenin gövde ve kubbe kısmında oluşabilir. Asit salgılama görevini üstlenen hücrelerde azalma meydana gelmesi mide suyunda da azalmalara yol açar. Bu da midenin alt kısımlarında bulunan hücrelerden gastrin adı verilen hormonun daha fazla salgılanmasına neden olur. Bunun sonucunda ise hastaların kanında yüksek seviyelerde gastrin görülür.

Helicobacter pylori iltihabı nedeniyle meydana gelen atrofik gastritte oluşan atrofi, midenin alt kısımlarında daha fazla görülür. Midenin bu bölgesinde asit salgısının artmasına sebep olan gastrin hormonunu salgılama görevli hücrelerin kaybıyla midede asit sekresyonu azalmaya başlar. Bu tür hastalıklarda genellikle serum gastrin seviyesi normaldir.

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yolları

Kronik atrofik gastrit hastalarının çoğunda belirgin bir şikayet yoktur. Görülen belirtiler genellikle diğer mide hastalıklarına benzer. Bu belirtiler şunlardır:
  • Karnın üst tarafında rahatsızlık
  • Yemeklerden sonra dolgunluk hissi
  • Yemek yerken hızlı doyma hissi
  • Kilo kaybı
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı
  • Demir ve B12 eksikliği nedeniyle gelişen anemi, el ve ayaklarda uyuşukluk hissi, çarpıntı ve benzeri etkiler
  • Atrofik gastrit ile gelişen Tip 1 diyabet, tiroit hastalıkları ve otoimmün hastalıklar
Bir kişinin midesinde kronik atrofik gastrit varsa bunun geri dönüşü mümkün değildir. Bu hastalığı olan kişilerin mide kanseri olasılığı daha yüksek olduğundan, düzenli periyotlarda endoskopi ile izlenmesi gerekmektedir. Özellikle ailesinde mide kanseri öyküsü bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları önemlidir. Kronik atrofik gastrit hastalarının midesinde Helicobacter pylori enfeksiyonu varsa, tedavi buna uygun olarak yapılır. Bu rahatsızlığı olan kişilerin yemek yerken asit seviyesini artıracak kola ve limonata gibi içecekleri tüketmeleri sindirimi kolaylaştırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çeşman

26 Temmuz 2024 Cuma

Midemde sık sık rahatsızlık hissediyorum ve yemeklerden sonra hızlıca doyma hissi yaşıyorum. Acaba bunlar kronik atrofik gastrit belirtileri olabilir mi? Anemi ve B12 eksikliği gibi sorunlar yaşayan var mı aramızda?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Çeşman,

Mide rahatsızlıkları ve yemeklerden sonra hızlıca doyma hissi, kronik atrofik gastrit belirtileri olabilir. Bu durum mide mukozasının incelmesi ve iltihaplanmasıyla karakterizedir. Anemi ve B12 eksikliği de bu rahatsızlığın yaygın belirtilerindendir, çünkü mide mukozası B12 vitamininin emiliminde önemli bir rol oynar. Kesin tanı koymak için bir gastroenteroloğa başvurmanı ve gerekli testleri yaptırmanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Kronik Lösemi Tarifi ve Malzemeleri

Kronik Prostat Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Prostat Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Pankreatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Pankreatit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kronik Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Anemi Belirtileri ve Tedavisi